2013. március 4., hétfő

Hidegtál

Közeleg a húsvét, ideje elgondolkodni, hogy mivel várjuk a vendégeket, a lányok pedig a locsolókat! Ez a hidegtál egyszerűen és gyorsan elkészíthető, kezdő háziasszonyok is nagy sikert arathatnak vele a vendégeik körében, a sikerélményről már nem is beszélve. Színeiben pedig igazi vidám, tavaszköszöntő tál.


Hozzávalók:

1 fej saláta
10 db tojás
20 dkg gépsonka
1 nagyobb krumpli
1-2 ek. majonéz
bors
5 dkg vaj

Díszítéshez: 

2 db paradicsom
kis darab uborka
újhagyma
piros arany

Elkészítés:

   A tojásokat megmossuk a krumplival együtt és enyhén sós vízben feltesszük főni. Amíg a tojás fő, addig kiválasztunk pár szép levelet a salátáról és megmossuk, leszárítjuk. A salátalevelekkel kibélelünk egy szép tálcát és félre tesszük. 
    Ha a tojás és a krumpli is megfőtt, akkor mindkettőt lehűtjük és megpucoljuk. A krumplit tálba tesszük és összenyomkodjuk, a tojásokat félbevágjuk és a sárgákat a krumplihoz adjuk. Megolvasztjuk a vajat és azt is a krumplis masszához adjuk, ízesítjük sóval, borssal és egy  kevés majonézzel. Könnyen kenhető masszává keverjük és az egészet egy nagy habzsákba töltjük. Egyenként a tojások közepébe halmozunk a masszából, majd betöltjük a gépsonkákat is, oly módon, hogy a sonka egyik oldalára nyomunk egy nem túl vastag csíkot, majd az egészet feltekerjük. Ha megtöltöttük a sonkákat, akkor a salátaágyra halmozzuk őket, körbe rakjuk a töltött tojással és már csak a díszítés van hátra.
   A paradicsomból, uborkából és újhagymából vékony szeleteket vágunk, a paradicsomot a tojások közé helyezzük, az uborkakarikákat elfelezzük és minden második tojás tetejére teszünk egyet, az üresen maradt tojásokat piros arannyal díszítjük. A sonkák tetejére pici díszeket készítünk a tojásos masszából és újhagymával díszítjük. 
Készen is a remekmű, mehet a hűtőbe a vendégek érkezéséig.
Jó étvágyat hozzá! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése