Nekem ez az ecetlé vált be a legjobban, savanyúságokhoz mindig ezt készítem! Elég sokat kísérleteztem vele, mire elértem, hogy ne legyen túl ecetes és a savanyúság se romoljon meg!
5 l savanyúsághoz:
1,8 liter víz
1 bögre cukor
5-6 dkg só
4 dl 10 %-os ecet
szalicil vagy nátrium-benzoát,
de ezeket nem teszem bele, csak a tetejére két réteg celofán közé szórom
vagy egy réteg celofán, tartósító szer és a sterilizált tető a sorrend
attól függően, hogy csavaros tetőt vagy celofánt teszünk a tetejére
vagy egy réteg celofán, tartósító szer és a sterilizált tető a sorrend
attól függően, hogy csavaros tetőt vagy celofánt teszünk a tetejére
Fűszerek a savanyítani kívánt zöldségek függvényében:
mustármag
bors
koriander
köménymag
torma
kapor
Elkészítés:
Az ecet kivételével az összes hozzávalót felteszem főzni a fűszereket is, forrástól számítva kb 5 percig főzöm, majd lezárom és hozzáadom az ecetet is. Ezután én egy nagy műanyag kancsóba öntöm a lé egy részét, mert így könnyebb adagolni. Még forrón a savanyúságra öntöm, amit rögtön le is zárok, a fent írt módon, ha csavaros a teteje, akkor pár percre fejtetőre állítom!
Ha nem fogy el az összes lé, akkor azt üvegbe zárom és a hűtőszekrénybe teszem felhasználásig!
Ha nem fogy el az összes lé, akkor azt üvegbe zárom és a hűtőszekrénybe teszem felhasználásig!
Ezt lementem magamnak, köszi :)
VálaszTörlésMost találtam de azt hiszem most is remek lesz eltenni. Köszönöm a receptet!
VálaszTörlés