2013. augusztus 31., szombat

Cékla télire

Ezen a héten szabadságon voltam, nem mondanám, hogy pihenéssel telt volna a hét, szerintem többet dolgoztam, mint a melós hétköznapokon! Persze ez egyáltalán nem panasz akar lenni, hisz a kamra polcai már majdnem tele lettek, így elmondható, hogy gyümölcsöző egy hét volt, legalábbis, ami a befőzést illeti! Hozom is sorra a jobbnál jobb recepteket és bár ötletem még lenne az üvegeim száma már nagyon is véges!



Hozzávalók:
cékla tetszőleges mennyiségben
őrölt köménymag

Ecetlé:
hozzávalók és elkészítés itt


Elkészítés:

   A céklákat alaposan megmossuk (én le is sikáltam őket), zsírpapírt tettem egy tepsi aljára és erre tettem a céklákat, alufóliával letakartam és 190 C-ra előmelegített sütőben puhára főztem. Ez mérettől függő, hogy mennyi idő, de kb 1-1,5 óra! Tűpróbával ellenőriztem a cékla puhaság! Picit hagytam hűlni, majd megpucoltam és kiforrázott üvegekbe töltöttem! A tetejére szórtam kb 0,5 mk. őrölt köményt majd felöntöttem a még forró ecetlével, amit az itt található módon készítek. Gyorsan lezártam, celofán, tartósítószer, tető sorrendben (előtte e tetőket is leforráztam) és kb 5 percre fejtetőre fordítottam! Ezután már mehet is a végleges helyére!
Felbontás után hűtőszekrényben tárolom!
Jó étvágyat hozzá!

7 megjegyzés:

  1. az gond, ha már teljesen kihűlve rakom az üvegbe? jelenleg sül, de eztán már sok időm nem lesz az ecetlé elkészítéséhez, majd csak este...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem probléma, én sem forrón szoktam üvegbe tenni őket!

      Törlés
    2. elkészült, kíváncsian várom, h milyen íze lesz, köszi a segítséget!

      Törlés
    3. elkészült, kíváncsian várom, h milyen íze lesz, köszi a segítséget!

      Törlés
  2. Kipróbálom a kaposztasalátát!köszönöm! ❤

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen ezt a szuper receptet így még nem készítettem céklát télire. Kérdésem annyi panelban lakunk sajnos itt hűvöshelyre nem tudom tenni, adjak csipet nátrium benzonátot hozzá? Köszi szépen előre válaszod.

    VálaszTörlés