2013. február 26., kedd

Túrós batyu



Hozzávalók:

Tésztához:
50 dkg liszt
1 cs. élesztő
1/4 l langyos tej
2 tojás
6 dkg ráma
6 dkg cukor

Töltelékhez

25 dkg túró
2-3 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 ek. tejföl
1 ek. búzadara
5 dkg mazsola
1 tojás

+ a kenéshez 1 tojás
és a tepsi kikenéséhez olaj

Egy megfelelő méretű tálba szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a sót, a liszt közepébe mélyedést készítünk és beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, ezt szép lassan elkezdjük összekeverni. Fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat és a langyos tejet, közben folyamatosan egyre több lisztet dolgozunk hozzá. Amikor már minden hozzávaló a tálban van és összeállt a tészta, akkor kézzel vagy géppel sima tésztát dagasztunk belőle. Ezután langyos helyen a duplájára kelesztjük a tésztát, ez kb: 1/2-1 óra.
    Közben elkészítjük a tölteléket, ehhez a túróhoz keverjük a cukrot, van. cukrot, tejfölt, búzadarát és tojást. Belereszeljük a citrom héját, melyet előtte jól megmosunk és szárazra törlünk Hozzáadjuk a mazsolát és alaposan összekeverjük a tölteléket. Majd a tészta kelesztésének idejére félretesszük a tölteléket.
   Ha a tésztánk már szépen megkelt, akkor bekapcsoljuk a sütőt 180 C-ra. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle (én ezt két részletben szoktam elvégezni, mert így könnyebben boldogulok a tésztával), majd attól függően, hogy mekkora batyukat szeretnénk készíteni feldaraboljuk a tésztát, méghozzá oly módon, hogy nagyjából egyforma méretű négyszögeket vágunk belőle. A  négyszögek közepére halmozunk a töltelékből és a tészta szabadon maradt részét megkenjük a felütött és felvert tojással, hogy könnyebben összesüljön. A négyszögek sarkait ráhajtjuk a töltelékre és kiolajozott tepsibe tesszük, oly módon, hogy ahol a batyuk összeérnek, ott a tésztát vékonyan lekenjük olajjal, így sülés után sem ragadnak össze. Ha elfogyott a tésztánk, akkor letakarva kb. 15-20 percig pihentetjük, utána lekenjük tojással és az előmelegített sütőbe tesszük. Én itt vissza szoktam venni a hőfokot 170 C-ra, hogy nehogy a külseje hamar megsüljön és a belseje meg nyers maradjon. Szép aranybarnára sütjük, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megsült-e, akkor én a közepéből ki veszek egy darabot, a többit addig vissza teszem a sütőbe. Picit várok vele, mert a kelt tésztát nem jó melegen fogyasztani, aztán kóstolás után eldöntöm, hogy a többit még kell sütni egy picit vagy már megfelelő.
Miután kivesszük a tepsit a sütőből és langyosra hűlt, meghintjük porcukorral és kitálaljuk.
Jó étvágyat hozzá.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése