Hozzávalók:
A tésztához:
45 dkg liszt
1 cs. sütőpor
só
12 dkg cukor
1 cs. van. cukor
25 dkg ráma
2 tojás
2-3 ek. tejföl
A töltelékhez:
80 dkg szilva
2 csomag tejszínes pudingpor
3-4 ek. cukor
őröltfahéj
őrölt szegfűszeg
3 dl víz
A tetejére:
tojás
A tepsihez:
vaj
liszt
2 csomag tejszínes pudingpor
3-4 ek. cukor
őröltfahéj
őrölt szegfűszeg
3 dl víz
A tetejére:
tojás
A tepsihez:
vaj
liszt
Elkészítés:
Ez a mennyiség egy nagy tepsihez elegendő!
A tölteléket készítem el először:
A szilvát megmosom és kimagozom, egy nagy fazékba teszem, hozzáadom a cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, az egészet egy picit botmixerrel megturmixolom, de nem kell pépesnek lennie, lehetnek benne darabok is! Felöntöm 2 dl vízzel és lassú tűzön kevergetve felforralom, közben a pudingport kikeverem a maradék vízzel. Ha már rotyog, akkor hozzáadom a kikevert pudingot és besűrítem. Óvatosan, mert nagyon rotyog! Nem szoktam sokáig főzögetni mert még úgyis megy be a sütőbe az egész! Félre teszem hűlni!
Jöhet a tészta:
A lisztet összekeverem a sütőporral, cukrokkal és a sóval, hozzámorzsolom a vajat majd beledolgozom a tojásokat és annyi tejfölt, hogy ne legyen ragacsos a tésztám! Ha szüksége, akkor picit hűtőbe teszem, bár én ezt nem szoktam! Ketté osztom a tésztát és kinyújtom az egyik felét, kivajazott és lisztezett tepsibe teszem, egyenletesen elosztom a tölteléket a tésztán, majd beborítom a másik kinyújtott tésztalappal. Sűrűn megszurkálom villával, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben!
Megkenem egy felvert tojással, majd 180 C-ra előmelegített sütőbe teszem!
Aranybarnára sütöm, ez nálam 35-40 perc volt!
Hagyom kihűlni, mert csak akkor lehet szépen vágni, megszórom porcukorral, majd kockára vágva tálalom!
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése