2013. június 1., szombat

Epres csokitorta

   Édesanyám születésnapjára sütöttem, a receptet Moha konyhájában találtam, szerelem volt első látásra, nagyon látványos és szép torta, viszont egyáltalán nem bonyolult, a krémet teljesen másképp csináltam, a többin viszont csak apróságokat változtattam. 



Hozzávalók 26 cm tortaformához:

A tésztához:
16 dkg liszt
6 dkg kakaó
1/2 cs. sütőpor
csipet só
2 tojás
24 dkg cukor
80 ml olaj
1,6 dl tej

A krémhez:
50 dkg mascarpone 
40 dkg eper pürésítve
1 cs. zselatin fix
kb 16 db szép eper 
az eper édességétől függően 
1-2 ek cukor, de akár el is hagyható

a glazúrhoz:
80 ml víz
70 ml tejszín
9 dkg porcukor
1 ek kakaópor
5 g zselatin

A díszítéshez friss gyümölcs

Elkészítés:

   A tojást habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam az olajat és a tejet, majd apránként belekevertem az összekevert szárazanyagokat (liszt, kakaó, só és sütőpor). Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem és 175 C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt (tűpróbáig) sütöttem! Picit pihentettem, majd kivettem a formából és hagytam teljesen kihűlni! Kettévágtam és a tetejét beletettem a már megtisztított tortaformába ( az alja szép egyenletes, így az lesz majd a torta teteje, de mivel magas lesz a végeredmény, így az oldalát megmagasítottam zsírpapírral).
 Még a krém előtt körberaktam a szélét félbevágott eprekkel, jöhet a krém!
   A krémhez az epret összeturmixoltam, belekevertem a cukrot és a mascarponesajtot, majd a zselatin fixet, mehet az egész a tortalapra, rátettem a tetejét az egyenesebb felével felfelé, és picit rá is nyomtam!
  A glazúrhoz összekevertem a vizet, tejszínt, a cukrot és a kakaót, az egészet összemelegítettem, de nem forraltam, majd eloldottam benne a zselatint, amit a csomagoláson található leírás szerint elkészítettem. Picit vártam vele, hogy hűljön, majd az egészet a torta tetejére öntöttem! Bevallom őszintén, hogy én a tortát egy éjszakára hűtőbe tettem és ezt a lépést csak másnap reggel végeztem el, így a glazúr nagyon hamar meg is kötött a már hideg torta tetején. Díszítettem friss eperrel és már kész is! Szerintem semmi olyan lépés nincs ebben a receptben, amit ne tudna elkészíteni bárki, mégis egy finom és mutatós torta az eredmény!


Jó étvágyat hozzá! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése