Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
10+3 dkg vaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só
bors
majoránna
Elkészítés:
A májat megmossuk és kisebb darabokra vágjuk, én 3 db-ra vágtam 1 db-ot. A vöröshagymát felaprítjuk és kb 3-4 dkg vajon megdinszteljük / ezt a mennyiséget a 10 dkg-ból vesszük le/, ha már kicsit megfonnyad, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, átkeverjük és jöhet rá a máj.
Gyakran átkeverve addig pároljuk, amíg a májból véres lé folyik, fedő alatt ez kevesebb idő és attól is függ, hogy mekkorára vágjuk a májat. Nálam ez olyan 15-20 perc volt.
Ha kész a máj, akkor sózzuk, borsozzuk és megszórjuk majorannával. Ízesítéshez lehet még használni használni petrezselymet is, én ezt most nem tettem bele.
Késes betétű robotgépbe tesszük a 10 dkg vaj maradékával és krémesre daráljuk. Én itt még meg szoktam kóstolni, mert ilyenkor még fűszerezhető.
Üvegbe töltjük és egy kis időre betesszük a hűtőbe, ha már némiképp lehűlt, akkor jöhet a tetejére a vajréteg, ami légmentesen lezárja és ezzel tartósítja az egészet. Nem kell rá vastag réteg, elég 2-3 mm. Én két üveghez olvasztottam kb 3 dkg vajat és ezt öntöttem rá.
Vissza tesszük a hűtőbe és ha teljesen kihűl (1-2 óra), akkor már fogyasztható is.
Én pár percre elő szoktam venni felhasználás előtt, hogy jobban kenhető legyen.
Nagyon finom és egészséges. Nálam a kis üveg ajándékba készült, jó kis gasztroajándék lehet.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése