2016. december 30., péntek

Majonézes lencsesaláta

Majonéz, lencse sok virsli, az egyik legfinomabb lencsés saláta, még azoknak is akik nem rajonganak a lencséért. 


Hozzávalók: 

20 dkg lencse 
só, bors
babérlevél

4 db virsli
1 fej lilahagyma 
4 db főtt tojás

2 ek. majonéz
1 tk mustár 
ízlés szerint só
bors
1kk. cukor
2 dl tejföl

Elkészítés: 
     A lencsét átmossuk és pár órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára beáztatjuk! 
Áztatás után a lencsét bő sóval, borssal és babérral ízesített vízben puhára főzzük, amíg fő elkészítjük a saláta többi részét!
A majonézt kikeverjük a mustárral, sóval borssal, cukorral és a tejföllel. Megkóstoljuk, ha kell még utána ízesítünk.  Apróra vágjuk a hagymát, félkarikára a virslit, kockára a tojást, ezeket a majonézhez keverjük.
Ha megfőtt a lencse, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, majd a majonézes alaphoz keverjük.
Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat hozzá!    

Ecetes lencsesaláta

Az újév első napja lencse nélkül elképzelhetetlen. Hús mellé kiváló saláta.  


Hozzávalók: 

20 dkg lencse
1 fej lilahagyma 
babérlevél 
bors
3 ek. cukor
1 ek. 10%-os ecet

Elkészítés: 

     A lencsét átmossuk és pár órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára beáztatjuk! 
Áztatás után a lencsét bő sóval, borssal és babérral ízesített vízben puhára főzzük. Amíg fő a lencse, elkészítjük az ecetlét, ehhez a cukrot és az ecetet egy bögrébe mérjük, hozzá engedünk kb 2-2,5 dl vizet és elkeverjük, hogy a cukor eloldódjon. Tálba öntjük, a hagymát megpucoljuk és negyedekre vágva vékonyra szeleteljük, majd az ecetlébe tesszük, megsózzuk.  Ha már puha a lencse, de még nem főtt szét, akkor jó. Leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük és az ecetléhez keverjük. 
Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. 
   Jó étvágyat hozzá!