2014. február 8., szombat

Kosárka

Szerintem ez a bejegyzés sok hozzáfűznivalót nem igényel, én most csoki pudinggal készítettem, de isteni vanília pudinggal is! 



Hozzávalók: 

A tésztához:
50 dkg liszt
1 cs. élesztő
1/4 l langyos tej
2 tojás
5 dkg ráma
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja 
csipet só

A töltelékhez:
1 cs. pudingpor (nálam csokis)
4 dl tej
5 ek. cukor

1 tojás a kenéshez
porcukor a szóráshoz
Elkészítés:

   A tészta hozzávalóiból egynemű tésztát dagasztunk és hagyjuk a duplájára kelni! Én ehhez a művelethez a kenyérsütő dagasztó funkcióját használtam, majd lekapcsoltam és hagytam a tésztát kelni! 
   A pudinghoz a tejet felforraljuk, amíg melegszik a tej kikeverjük a cukrot és a pudingport, majd a szokásos módon elkészítjük. Félre tesszük, hogy hűljön. 
   Ha a tésztánk elkészült, jöhet is a móka:
A első körben csak a tészta felével dolgozunk, lisztezett deszkára borítjuk és egy picit átgyúrjuk, akkor jó a tésztánk, ha könnyen formázható nem ragacsos, ha szükséges egy kis lisztet gyúrunk hozzá! 
Egy kis darabot leszakítunk a tésztából és egy kisebb golyót formálunk belőle:



A golyóból egy kis kört lapítunk a tenyerünkkel vagy egy sodrófával:



Ezt a lapocskát egy muffin formába helyezzük, úgy, hogy ez legyen a kosárka alja, én szilikon muffinformát is tettem a sütőbe, de teljesen jó a papír kapszli is:



Ebbe teszünk kb 1 ek. pudingot:



Most jöhet a tető elkészítése:
A tésztából hosszú csíkot sodrunk, egy tetőhöz 6 db kb 10 cm-es kis csíkokra lesz szükség, amiket a képen látható módon a láptörlő szövés technikájával állítunk össze:



Egy akkora poharat, mint a muffinunk, helyezünk az imént elkészített tésztatetőre és egy éles késsel körbevágjuk, hogy egy szép kört kapjunk:



Egy tojást felverünk és a pudingos tésztánk széleit jól megkenjük, hogy majd a ráhelyezett tető hozzátapadjon. Most óvatosan a kész tetőnket a pudingos tésztára helyezzük. 



Így járunk el minden darabbal, ha megtelt a muffin sütőnk, akkor a kosárkákat megkenjük tojással és előmelegített sütőben kb 170 C- on aranybarnára sütjük.




Porcukorral megszórva tálaljuk.



Jó étvágyat hozzá!

2014. február 6., csütörtök

Raffaello (vagy valami teljesen más)

Igen egy részében teljesen Raffaello, de a vége mégis egy teljesen más golyó. De mondhatnám azt is, hogy egy recept két sütemény! Sajnos csak erről az utolsó db-ról tudtam képet készíteni, pedig legalább 50 db lesz ebből az adagból! 



Hozzávalók: 

1,5 dl víz
20 dkg cukor
25 dkg ráma
20 dkg tejpor
20 dkg kókusz
20 dkg darált keksz

20 dkg darált dió
10 dkg porcukor
Elkészítés:

   A vizet és a cukrot felforraljuk, a rámát kockára vágjuk és a forró szirupba keverjük, hozzáadjuk a tejport és a kókuszt is, (eddig pontosan úgy jártunk el, mint a raffaello esetén és ha a kapott masszát 1 éjszakára hűtőbe tesszük, másnap golyózzuk és kókuszba forgatjuk, akkor raffaellót kapunk).
   Na de most jön a többi hozzávaló, ha a masszánk már langyosra hűl, akkor belekeverjük a darált kekszet is és pár órára (akár egy éjszakára is) hűtőbe tesszük, hogy a masszánk formázható legyen. Ezután pici golyókat készítünk, amiket a darált dió és a porcukor keverékébe forgatunk! 
   Jó étvágyat hozzá!  

2014. február 1., szombat

Fokhagymás stángli

Vacsorára vagy csak eszegetni egy jó családi mozidélutánhoz, nálunk bármikor jöhet! Amióta a gyerekeim tudják, hogy pizzatésztából van, azóta nem lehet pizzát sütni stangli nélkül! 



Hozzávalók: 

1 adag pizzatészta elkészítését itt találod
4-5 gerezd fokhagyma
2 ek. víz
2 ek. olaj
1 tk. só
20 dkg sajt

Elkészítés:

   A fokhagymát megpucoljuk és pépesítjük, hozzáadjuk a sót, olajat és vizet, ezt egy pohárban töltve, lefedve egy kis ideig hagyjuk összeérni, én ezt a tészta elkészítése előtt már meg szoktam csinálni, hogy legyen ideje állni, ami nagyon jót tesz neki.
   A pizzatésztát az itt leírtak alapján elkészítjük.
   A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. A tésztát 3-4 adagra osztjuk, attól függően, hogy mekkora lapokat akarunk kapni és hogy hány adagot szeretnénk. A tésztaadagokból enyhén lisztezett deszkán köröket formálunk és zsírpapírral fedett tepsire helyezzük.  Alaposan megkenjük a fokhagymás lével és vastagon megszórjuk reszelt sajttal és már mehet is a sütőbe.
   A sütő hőfokát visszavesszük 175 C-ra és kb 15-20 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!