2013. december 30., hétfő

Hókifli

Bár ez a süti nálunk kimondottan karácsonykor készül, szerintem az év bármely napján megsüthető, hisz nem egy hagyományos karácsonyi desszertről van szó.



Hozzávalók: 

A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg ráma
1 tejföl

A töltelékhez:

gesztenye massza 

Dió és mák töltelék:

10 dkg dió vagy mák
  7 dkg cukor
1 ek. zsemlemorzsa ( szükség esetén)
kb 0,08 dl víz

Vaníliás porcukor

Elkészítés:

   A lisztet és a margarint késesbetétű robotgépben összedolgozom, majd kézzel hozzádolgozom a tejfölt is és a tészta már kész is van, amíg elkészítjük a tölteléket, addig a hűtőben pihentetjük a tésztát.
   A diót és a cukrot együtt szoktam finomra darálni, a vízforralóban felforralom a vizet és a dióhoz keverem, ha lágy lenne a töltelék, akkor keverek bele egy kevés zsemlemorzsát. Ugyanígy készítem el a máktölteléket is, ha gesztenyéset készítek, akkor én biogesztenye masszát használok és nem keverek hozzá semmit, de lehet egy kis rummal vagy aromával ízesíteni.
   A tésztát lisztezett deszkán  vékonyra nyújtom és a legnagyobb pogácsa szaggatóval köröket szaggatok belőle, kiskanálnyi tölteléket teszek bele, majd félbehajtom. Zsírpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket, majd 170 C-ra előmelegített sütőbe kb. 5-8 perc alatt megsütöm őket.
   Még forrón vaníliás porcukorba forgatom őket. 
Jó étvágyat hozzá!  

2013. december 27., péntek

Zserbó

Bár már elmúlt karácsony, mégis most hozom ezt a receptet, mert ünnepek előtt nem igazán volt időm rá, hogy közzétegyem! Igaz nálunk nincs karácsony zserbó nélkül, azért ezt a finomságot nem csak ilyenkor készítem, mert a családom több tagjának is ez az egyik kedvenc süteménye és bár tudom, hogy rengeteg recept kering a neten, nekünk ez vált be a legjobban!




Hozzávalók: 
Egy közepes méretű (26x33cm-es) tepsihez

A tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg zsiradék (én rámát használok)
1 tojás
2 ek. cukor
1/2 cs. sütőpor
1 cs. van. cukor
tej

A töltelékhez:
 20 dkg baracklekvár
20 dkg darált dió
15 dkg cukor

A tetejére:
20 dkg csokoládé (nálam mikulás csoki volt)
2 ek. olaj
2-3 dkg vaj

Elkészítés:

   Én késes betétű robotgéppel dolgozom, mert azzal pillanatok alatt elkészítem a tésztát.
A száraz hozzávalókat belemérem a robotgép tartályába, majd lassú fokozaton elindítom, ezután kis kockára vágva apránként hozzáadom a zsiradékot és a tojást, összedolgozom. Ezután kézzel dolgozom tovább. Az összekevert alapanyagokat egy tálba öntöm és apránként tejet adok hozzá, miközben összedolgozom a tésztát, a tejet addig adagolom, amíg a tészta össze nem áll, nem kell, hogy ragacsos legyen.
A tésztát 3 egyenlő részre osztom, én mérleggel le szoktam mérni, hogy biztosan egyenlőek legyenek. Ezután a egyik tészta darabot akkorára nyújtom, mint a tepsi. A tepsibe teszem, majd megkenem a fele lekvárral és megszórom a cukor és dió felével. A következő lappal is így járok el, majd a harmadik lappal befedem az egészet. Villával sűrűn megszurkálom, hogy a gőz ki tudjon jönni és ne nyomja fel a tésztát. 
   170 C-ra előmelegített sütőben enyhén arany színűre sütöm, ez nálam kb 22-30 perc.
Hűlni hagyom, ha már teljesen kihűlt, akkor elkészítem a csokimázat. A hozzávalókat összeolvasztom és a tészta közepére öntöm, a tepsi mozgatásával érem el, hogy a csokiból mindenhova jusson. Én a tésztát egy éjszakára hűtőbe szoktam tenni és csak másnap reggel szoktam rátenni a csokit, így gyorsan megdermed a tetején a máz. 
Pár órára még visszateszem a hűtőbe, majd vékony szeletekre vágom.
   Jó étvágyat hozzá!