2013. március 30., szombat

Répatorta

Ezzel a tortával kívánok mindenkinek KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET sok szeretettel.


Hozzávalók:

30 dkg liszt
28 dkg reszelt sárgarépa
20 dkg porcukor
1 dl olaj
3 tojás
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
csipet só
1,5 kk. őrölt fahéj

Krém:

25 dkg mascarpone
1 ek. porcukor
1 narancs reszelt héja és leve


Elkészítés:

   A  sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük. A tojások sárgáját a cukorral, van. cukorral habosra keverjük, hozzácsorgatjuk az olajat és apránként hozzákeverjük a sütőporos, fahéjas lisztet, és a sót. Belekeverjük a sárgarépát és óvatosan a tojások habbá vert fehérjét. 
   Kivajazunk és lisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát, belesimítjuk a masszát és 170 C-ra előmelegített sütőben kb.: 40 perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. 
   Amíg a tortánk a sütőben csücsül, addig kikeverjük a krémet. Összekeverjük a mascarpone sajtot a cukorral és a narancs reszelt héjával és levével. 
   Ha a kész tortánk már kihűlt, akkor kettévágjuk és a krém felét beletöltjük, rátesszük a fölső lapot és a maradék krémet a tetejére és oldalára kenjük. 
   A tetejét díszíthetjük marcipán répákkal vagy csokitojásokkal és marcipán nyuszival, az oldalára én mandula szeleteket simítottam. 


2013. március 27., szerda

Sárgarépakrém kenyérre




Hozzávalók: 

2 nagyobb sárgarépa
1 nagy gerezd fokhagyma
1 pohár natúr joghurt
10 dkg reszelt trappista sajt
só, bors

Elkészítés: 

   A sárgarépát meghámozzuk és sajtreszelőn lereszeljük (apríthatunk késes betétű robotgéppel is, így gyorsabb), a sajttal és a fokhagymával együtt. Tálba tesszük. sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a joghurtot.
Összekeverjük és pirítós kenyérrel tálaljuk
Jó étvágyat hozzá. .




Fonott kalács

Az egyik kolléganőm kért tőlem egy tuti kalácsreceptet, amit megcsinálhat a családnak húsvétra a sonka mellé. Megsütöttem és a recepttel együtt egy kis kóstolót is vittem, akkora sikere volt, hogy a másik kolléganőm is elkérte a receptet. Nagyon finom lágy lett a tészta és ma (harmadnap) ettem meg az utolsó 2 szeletet, még ma is finom friss volt.  


Hozzávalók:


50 dkg liszt
3 dkg élesztő
¼ l. langyos tej
6 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
2 tojás
1 kk só
a tészta megkenéséhez 1 tojás 




Elkészítés:

   A tészta hozzávalóiból egynemű tésztát dagasztunk, a duplájára kelesztjük, ez kb 1 óra. Lisztezett deszkán 6 egyenlő részre osztjuk, én ilyenkor lemérem a mérlegen az egészet és a darabokat is, így biztosan egyenlőek lesznek a darabok. Hatos fonással összefonjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, pihentetjük 15-20 percig, amíg szépen meg nem dagad. A tojást felverjük és lekenjük vele a tésztát 
   170 C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük. 



2013. március 23., szombat

Tavaszi saláta (akár húsvéti maradékból)



Hozzávalók:
1 fejes saláta
vagy 1 tépő saláta
1 nagy csokor retek
15 dkg morzsolt kukorica
1 szál sárgarépa
1 lilahagyma
5-6 db főtt tojás
15 dkg sonka
bors
tökmagolaj

Elkészítés:

   A salátát leveleire szedjük és alaposan megmossuk, a többi zöldséggel együtt. Leszárítjuk őket és felaprítjuk a zöldségeket, a salátát csíkokra vágjuk vagy apróra tépkedjük, a retkeket elnegyedeljük és így vágjuk vékony szeletekre, a répát vékony csíkokra szeljük, a hagymát apró kockákra. Egy nagy tálba tesszük először a salátát, majd a többi zöldséget is hozzákeverjük, picit megsózzuk és megborsozzuk. Csíkokra vágjuk a sonkát és azt is a zöldségekhez keverjük. Jöhet a tojás, megpucoljuk és negyedekre daraboljuk, majd azt is a salátához adjuk. Meglocsoljuk kb.: 2 evőkanál tökmagolajjal és már készen is vagyunk akár fogyaszthatjuk is, de nemárt neki, ha pár órát a hűtőben érleljük.A vegetáriánusoknak sonka nélkül készítjük. Pirítós kenyérrel vagy csak magában kínáljuk.


2013. március 22., péntek

Gombafasírt

   Miután a férjem nem eszik húst gyakran agyalok azon, hogy mit is főzzek, amit mindenki megeszik, laktató, finom és lehetőleg ne keljen sok időt a konyhában töltenem miatta. Nálunk a gyerekek nem igazán rajonganak a gombáért, de ezeket a golyókat ők is szívesen fogyasztják. 




Hozzávalók: 
50 dkg gomba
1 nagy fej vöröshagyma
bors
fűszer paprika
bio ételízesítő 
2 db tojás
zsemlemorzsa 
olaj a sütéshez


Elkészítés:

   Megszokott módon gombapaprikást készítünk:
   A hagymát felaprítjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a megmosott felaprított gombát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk paprikával. Átkeverjük, és hagyjuk a paprikának kiengedni a színét, időközben a gomba levet enged, ha kevésnek találjuk a levet, vagy félünk, hogy a paprika megkeseredik, akkor pici vizet öntünk alá, de csak keveset, mert a végén az egészet el kell főznünk Megszórjuk ételízesítővel és puhára pároljuk a gombát. Az egész levét el kell főznünk, így lesz koncentrált, ízletes a kész fasírtunk. Félre tesszük és hűlni hagyjuk, érdemes ezt a műveletet már reggel vagy előző nap elvégezni. 
   Ha kihűlt a gombánk, akkor botmixerrel (vagy késes betétű robotgéppel) pürésítjük, belekeverjük a tojásokat és annyi zsemlemorzsát, hogy szépen formázható masszánk legyen, ha szükséges, akkor még fűszerezzük. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle és zsemlemorzsába forgatjuk őket. A szokásos módon olajban kisütjük.(Én az egészség jegyében olaj nélküli olajsütőben sütöttem, de jó a hagyományos mód is) Finom fűszeres és ropogós kis golyókat kapunk, de formázhatjuk megszokott fasírt formára is mindenhogy nagyszerű lesz.  Köretként salátát vagy rizst tálalunk mellé. 


2013. március 17., vasárnap

Pillangós muffin

A lányom szülinapi bulijára készítettem először ezt a kicsit talán nem mindennapi muffin fajtát. Szeretem a megszokott ízeket kicsit felturbózva vagy csak egyszerűen nem mindennapi formában tálalni.



Hozzávalók: 

1 bögre liszt
1/4 bögre cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 db tojás
3/4 bögre tej
3 ek. olaj
2 ek kakaó

Krémhez:

1 csomag tejszínízű pudingpor
4 dl tej
4 ek cukor
12,5 dkg ráma

Elkészítés: 

   A sütőt előmelegítjük, én 200 C-ra kapcsoltam be és, amikor beteszem a sütit, akkor visszaveszem a hőfokot 170 C-ra.
   Egy megfelelő méretű, mély tálba először a szárazanyagokat keverem össze, ez a liszt, cukor, sütőpor, kakaó és a só, ezután a közepébe mélyedést készítek és bele ütöm a tojásokat, hozzá mérem az olajat és lassan elkezdem összekeverni, miközben a tejet is lassan hozzáöntöm. Nem kell sokat kevergetni, csak éppen addig, míg csomómentes masszát kapunk. A muffin sütőbe belehelyezzük a papírkapszlikat és egy fagyi kanál segítségével a masszát kiadagoljuk. Én 3 dl-es bögrét szoktam használni és egy formába egy jókora adag masszát szoktam tenni, így kb 20-24 db muffin-t  kapok. Sütőbe tolom és kb 10-15 perc alatt megsütőm őket, én tűpróbát szoktam végezni a biztonság kedvéért.
   Amíg a muffinok sülnek, kikeverem a krémet. A tejet felteszem főni, közben a pudingport és a cukrot összekeverem, ha már langyos a tej, akkor 2-3 ek. tejet adok a pudinghoz és simára keverem. Ha a tej felforrt, lehúzom a tűzről és beleöntöm a pudingos tejet, habverővel összekeverem és sűrű krémmé főzőm. Felkockázom a rámát és a sűrű pudinghoz adom, addig keverem, míg az egynemű massza nem lesz. Hagyom hűlni, közben meg-meg kevergetem, hogy ne legyen a teteje bőrös. A kész muffinokat is kihűtöm. 
   Ha már a krém is és a muffinok is kihűltek, akkor jöhet a formázás. A muffinok tetejét vékonyan levágjuk, a levágott tetőt kettévágjuk, az alját kiskanállal óvatosan kikaparjuk és betöltjük krémmel, a félbevágott kalapokat vágáséllel felfelé a krémbe illesztjük őket, mint a pillangó szárnyakat, így járunk el, az összes muffinunkkal, a végén vékonyan megszórjuk porcukorral.
Jó étvágyat hozzá. 





2013. március 16., szombat

Egyszerű sajtos rúd

Ez egy egyszerű és gyors éppen ezért nagyon kedvelt sajtos rúd recept! Gyakran készítem, mert mindig sikert aratok vele!



Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg ráma
1,5 doboz tejföl 
2 teáskanál só
tetejére:
1 db tojás
kb: 10 dkg trapista jellegű sajt

Elkészítés: 

A lisztet és a sót késes betétű robotgépbe tesszük, beindítjuk és kockánként hozzáadjuk a rámát, ha beledolgoztuk az összes rámát, akkor az egészet egy nagy tálba öntjük és beledolgozzuk a tejfölt. Könnyű állagú tésztát kapunk, ha nagyon ragacsosnak találom, akkor 10 percre beteszem a hűtőbe, de akár előző este is el lehet készíteni. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, a tetejét megkenem tojással és reszelt  sajtot szórók rá. Ezután derelyevágóval vékony csíkokat vágok belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 170 C-on (én hőlégkeverésen)  kb. 8-10 perc alatt készre sütőm. 

2013. március 4., hétfő

Hidegtál

Közeleg a húsvét, ideje elgondolkodni, hogy mivel várjuk a vendégeket, a lányok pedig a locsolókat! Ez a hidegtál egyszerűen és gyorsan elkészíthető, kezdő háziasszonyok is nagy sikert arathatnak vele a vendégeik körében, a sikerélményről már nem is beszélve. Színeiben pedig igazi vidám, tavaszköszöntő tál.


Hozzávalók:

1 fej saláta
10 db tojás
20 dkg gépsonka
1 nagyobb krumpli
1-2 ek. majonéz
bors
5 dkg vaj

Díszítéshez: 

2 db paradicsom
kis darab uborka
újhagyma
piros arany

Elkészítés:

   A tojásokat megmossuk a krumplival együtt és enyhén sós vízben feltesszük főni. Amíg a tojás fő, addig kiválasztunk pár szép levelet a salátáról és megmossuk, leszárítjuk. A salátalevelekkel kibélelünk egy szép tálcát és félre tesszük. 
    Ha a tojás és a krumpli is megfőtt, akkor mindkettőt lehűtjük és megpucoljuk. A krumplit tálba tesszük és összenyomkodjuk, a tojásokat félbevágjuk és a sárgákat a krumplihoz adjuk. Megolvasztjuk a vajat és azt is a krumplis masszához adjuk, ízesítjük sóval, borssal és egy  kevés majonézzel. Könnyen kenhető masszává keverjük és az egészet egy nagy habzsákba töltjük. Egyenként a tojások közepébe halmozunk a masszából, majd betöltjük a gépsonkákat is, oly módon, hogy a sonka egyik oldalára nyomunk egy nem túl vastag csíkot, majd az egészet feltekerjük. Ha megtöltöttük a sonkákat, akkor a salátaágyra halmozzuk őket, körbe rakjuk a töltött tojással és már csak a díszítés van hátra.
   A paradicsomból, uborkából és újhagymából vékony szeleteket vágunk, a paradicsomot a tojások közé helyezzük, az uborkakarikákat elfelezzük és minden második tojás tetejére teszünk egyet, az üresen maradt tojásokat piros arannyal díszítjük. A sonkák tetejére pici díszeket készítünk a tojásos masszából és újhagymával díszítjük. 
Készen is a remekmű, mehet a hűtőbe a vendégek érkezéséig.
Jó étvágyat hozzá! 

2013. március 1., péntek

Sült túrógombóc

Nem, nem tévedés, ez tényleg túrógombóc kicsit másképp! Egy alkalommal eltúloztam a mennyiséget, amikor túrógombócot készítettem ebédre és, amikor rádöbbentem, hogy fölösleges az összes alapanyagot elkészítenem gombócnak, mert ez egy hadseregnek is elég lenne és mi ennyit sosem fogunk megenni, akkor született ez a recept. Őszintén megmondom, hogy azóta szívesebben készítem így a túrógombócot, mert ennél a változatnál nem kell attól tartani, hogy a gombócok szétfőnek, na persze igazából ezek nem is gombócok. 


Hozzávalók

60 dkg túró,
2 db tojás,
10 dkg búzadara,
2 ek. liszt,
10 dkg cukor,
1 cs. vaníliás cukor,
csipet só,
esetleg 2-3 ek. mazsola

A formák kikenéséhez:

pici vaj,
és liszt

Tálaláshoz:

porcukor
baracklekvár

Elkészítés:

A sütőt bekapcsolom, hogy előmelegedjen, én hőlégkeverésen 180C-ra kapcsolom.
A túrót tálba öntjük és kissé összetörjük, hogy ne legyenek benne nagy darabok,én egyszerűen krumplinyomóval össze nyomkodtam, ezután minden hozzávalót belekeverünk és a masszát félretesszük kicsit állni.
Ezalatt kivajazunk kisebb bögréket vagy, ha van, akkor szuflé formát,vagy bármilyen kisebb méretű sütiformákat használhatunk pl.: muffin formát, én bögrében szoktam sütni. A mázas bögrék vagy üveg teás poharak nem repednek szét a sütőben, azok  is tökéletesek erre a célra. Szóval kivajazzuk a formákat és szórunk bele lisztet, a felesleget pedig kiöntjük.
A masszának elég is ennyi pihenés, még egyszer átkeverjük és a formákba  adagoljuk őket, nem jön fel sütéskor, így nyugodtan tele lehet tenni a formát. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Ha kivettük a sütőből, akkor kicsit még a formában pihentetjük, hogy könnyebb legyen kiszedni, aztán tálba rendezzük őket, megszórjuk porcukorral és végül baracklekvárral tálaljuk.
Tökéletes egy tartalmasabb leves után másodiknak, de akár édesség helyett is kiváló.
Jó étvágyat hozzá!