2013. február 27., szerda

Birsalmasajt

   Pár hete a zöldségesnél megláttam, hogy van birsalma. Gyerekkorom finomsága a birsalmasajt jutott az eszembe, amit nagymamám készített rendszeresen, azóta viszont nem ettem ilyet. El is határoztam, hogy én is készítek, aztán halogattam, mert azt hallottam, hogy nem is olyan egyszerű elkészíteni.
Most, hogy már kész, azt mondhatom bátran lássunk hozzá, mert ha van egy botmixerünk, akkor egyáltalán nem bonyolult az elkészítése.
   Ennem a finom téli csemegének az egyetlen hátránya, hogy bizony, amikor már "kész", akkor még legalább egy hetet kell szárítani, hogy valóban fogyasztható legyen. Nálunk a gyerekek naponta kérdezik, hogy mikor lehet már enni belőle, én meg minden nap azt mondom, hogy majd egy hét múlva.Folyamatosan figyeltem, az állagát és nagyon örültem, amikor keményedett.



Hozzávalók:

1 kg birsalma
60 dkg cukor
15 dkg dió
fahéj
szegfűszeg
1 citrom

Elkészítés:

  Az almákat alaposan megmosom és  a nemkívánatos részeket eltávolítom, de a héját rajthagyom, cikkekre vágom, magházát kivágom és vékony szeletkéket vágok belőle

 Éppen csak annyi vízben teszem fel főni, ami ellepi. Amikor megfőtt, akkor én leszűrtem és belefacsartam a citrom levét, de a főző levet nem öntöttem ki, mert az később még kell. Az almákat kevés főzővízzel összeturmixoltam, ez után a maradék főzővízből egy kevésbe beletettem a cukrot és szirupot főztem belőle, ezt is a püréhez öntöttem, beletettem a durvára vágott diót és az egészet felfőztem. Nagyon óvatosan kell eljárni, mert hamar leég, így nem lehet otthagyni és forráskor pufog. Kb. 10 perc főzés után egy tiszta tálkába kiteszünk egy kiskanálnyit, ha megdermed-e, ha igen, akkor készen is van.
   Egy őzgerinc formát (vagy bármilyen erre a célra alkalmas formát) kibélelünk folpackkal, a tetejére teszünk felezett diót és a masszánkat a formába tesszük. Innentől kezdve már nincs más dolgunk csak várni, várni és várni.
   A forma méretétől függően 1 vagy 2 nap múlva megkíséreljük a formából kivenni, ha ez is megvan, akkor mehet száradni a kamrába vagy valami erre alkalmas helyre. Én pár órára betettem a sütőbe 50 C-ra, hogy kicsit felgyorsítsam a folyamatokat, de még így is kellett jó pár nap, amíg valójában késznek nyilvánítottam.
Ezek után viszont pillanatok alatt el is fogyott és már be is adták az igényt egy következő adagra!
Jó étvágyat hozzá! 



2013. február 26., kedd

Túrós batyu



Hozzávalók:

Tésztához:
50 dkg liszt
1 cs. élesztő
1/4 l langyos tej
2 tojás
6 dkg ráma
6 dkg cukor

Töltelékhez

25 dkg túró
2-3 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 ek. tejföl
1 ek. búzadara
5 dkg mazsola
1 tojás

+ a kenéshez 1 tojás
és a tepsi kikenéséhez olaj

Egy megfelelő méretű tálba szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a sót, a liszt közepébe mélyedést készítünk és beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, ezt szép lassan elkezdjük összekeverni. Fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat és a langyos tejet, közben folyamatosan egyre több lisztet dolgozunk hozzá. Amikor már minden hozzávaló a tálban van és összeállt a tészta, akkor kézzel vagy géppel sima tésztát dagasztunk belőle. Ezután langyos helyen a duplájára kelesztjük a tésztát, ez kb: 1/2-1 óra.
    Közben elkészítjük a tölteléket, ehhez a túróhoz keverjük a cukrot, van. cukrot, tejfölt, búzadarát és tojást. Belereszeljük a citrom héját, melyet előtte jól megmosunk és szárazra törlünk Hozzáadjuk a mazsolát és alaposan összekeverjük a tölteléket. Majd a tészta kelesztésének idejére félretesszük a tölteléket.
   Ha a tésztánk már szépen megkelt, akkor bekapcsoljuk a sütőt 180 C-ra. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle (én ezt két részletben szoktam elvégezni, mert így könnyebben boldogulok a tésztával), majd attól függően, hogy mekkora batyukat szeretnénk készíteni feldaraboljuk a tésztát, méghozzá oly módon, hogy nagyjából egyforma méretű négyszögeket vágunk belőle. A  négyszögek közepére halmozunk a töltelékből és a tészta szabadon maradt részét megkenjük a felütött és felvert tojással, hogy könnyebben összesüljön. A négyszögek sarkait ráhajtjuk a töltelékre és kiolajozott tepsibe tesszük, oly módon, hogy ahol a batyuk összeérnek, ott a tésztát vékonyan lekenjük olajjal, így sülés után sem ragadnak össze. Ha elfogyott a tésztánk, akkor letakarva kb. 15-20 percig pihentetjük, utána lekenjük tojással és az előmelegített sütőbe tesszük. Én itt vissza szoktam venni a hőfokot 170 C-ra, hogy nehogy a külseje hamar megsüljön és a belseje meg nyers maradjon. Szép aranybarnára sütjük, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megsült-e, akkor én a közepéből ki veszek egy darabot, a többit addig vissza teszem a sütőbe. Picit várok vele, mert a kelt tésztát nem jó melegen fogyasztani, aztán kóstolás után eldöntöm, hogy a többit még kell sütni egy picit vagy már megfelelő.
Miután kivesszük a tepsit a sütőből és langyosra hűlt, meghintjük porcukorral és kitálaljuk.
Jó étvágyat hozzá.





2013. február 17., vasárnap

Langalló (töki pompos)


Mára a nyári fesztiválok, hagyományőrző, vagy népművészeti rendezvények egyik elengedhetetlen kísérője a kemencékben készülő kenyérlángos, vagy langalló. Bár én sütőben sütöttem, úgy gondolom ez kicsit sem von le az értékéből. Talán mindenki nevében mondatom, hogy  most már nagyon várjuk a jó időt,a fesztiválokat, a meleg nyári estéket, mi most egy kicsit ide varázsoltuk a nyári fesztiválok hangulatát,legalábbis illatban mindenképpen  



Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
1 ek. só
1tk cukor
3 ek olaj
2-2,5 dl langyos víz
1 cs. szárított élesztő

Feltét:
1 kis doboz tejföl
lilahagyma
bacon szalonna
20 dkg sajt


                                          Ebből a mennyiségből egy nagy tepsinyi lesz.
   A tészta hozzávalóiból lágy tésztát készítünk, én ehhez a kenyérsütőgépet használtam, mert így csak bele kellett  tettem a hozzávalókat és a munkát a gép helyettem elvégezte.A gépben szépen meg is kelt a tészta, erre a műveletre szánjunk 0,5-1 órát. Ha nincs kenyérsütőnk, akkor a tésztát kézzel megdagasztjuk és langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.  
   Ha a tészta elkészült, akkor bekapcsoljuk a sütőt, én hőlégkeverésen 180 C-ra melegítettem elő és, amikor a tésztát betettem, akkor visszavettem a hőfokot 160 C-ra.
   Kiolajozunk egy nagy gáztepsit és a tésztát beletesszük, én kézzel egyengettem szét, hogy mindenhova jusson, nem baj, ha kicsit egyenetlenre sikerül, mert a néphagyomány szerint a langalló tésztája amúgy is olyan.A tésztát megkenjük tejföllel, rászórjuk a felaprított hagymát és a szalonnát, majd a tetejére a reszelt sajtot és mehet a sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük, mi úgy szeretjük, ha a tetején a sajt szépen megpirul, ezért az utolsó 1-2 percre bekapcsoltam a sütő grillező funkcióját is, de akkor már nem szabad szem elöl téveszteni, mert pillanatok alatt megég.
  Ha már megfelelő a színe is, akkor kivesszük a sütőből  és jó étvágyat hozzá..

2013. február 16., szombat

Tonhalas tésztasaláta


A család egyik nagy kedvence ez a recept és mivel gyorsan elkészül akár egy fárasztó nap után, hétköznap is hajlandó vagyok elkészíteni! Én vacsorára készítettem és még a halat kevésbé kedvelők társaságában is nagy sikert arattam vele! Nem csak gyors, de egyszerűen elkészíthető is, így azok is bátran belevághatnak, akiknek nincs nagy gyakorlatuk a konyhában.






Hozzávalók:



1 doboz tonhal konzerv
1 kis doboz tejföl
1 közepes fej lilahagyma
250 dkg orsótészta 
250 dkg morzsolt kukorica
3 ek majonéz
1 tk mutár
bors
csipet cukor
(vagy pici méz)



Először is teszünk fel vizet egy nagy fazékba, én sózni csak akkor szoktam, ha már a víz felforrt, mert így gyorsabban forr fel és biztosan tudom, hogy még nem sóztam meg. Ha a víz forr, akkor beletesszük a tésztát és a csomagoláson jelzett ideig főzzük. Érdemes egy konyhai órát beállítani, mert így biztosan nem feledkezünk meg a tésztáról!
Közben elkészítjük a saláta alapot:
A tonhalat szűrőbe öntjük, hogy mire szükségünk lesz rá szépen lecsepegjen!
Összekeverjük a majonézt a mustárral, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a cukrot. Belekeverjük a tejfölt és itt érdemes a salátaalapot megkóstolni, ha szükségesnek találjuk, akkor utána ízesítünk.Hozzáadjuk a már lecsöpögött tonhalat (ha nagy darabokat tartalmaz, akkor előtte villával kicsit szétnyomkodjuk). Beletesszük  a kukoricát és a felaprított lilahagymát is és végül jöhet a kifőtt, leszűrt tészta, ebben az esetben érdemes hideg vízzel jól leöblíteni, hogy ne melegítse fel a salátánkat!
Nem baj, ha sok a saláta alap, mert a tészta úgyis beszívja!
Itt kellene az egészet 1-2 órára hűtőbe tenni, de ez nálunk általában már csak a maradékkal szokott előfordulni, ha egyáltalán van ilyen.  
Jó étvágyat hozzá!